Zelf krassen op je auto verwijderen

30 maart 2021

Krassen op je auto, je loopt ze tegenwoordig snel op. Ze zijn vervelend, lelijk en ze verminderen de waarde van je auto. Genoeg redenen om de krassen op je auto snel te fixen. Nu vraag je je misschien af hoe je dit zelf kunt doen. Niet alle krassen kun je zelf verwijderen. Krassen zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. Wij vertellen je meer over de soorten krassen en onze do it yourself herstelmethodes.

Zelf krassen verwijderen

Krassen bestaan in alle soorten en maten. Of je deze zelf kan verwijderen is afhankelijk van de diepte en de grootte van de kras. Je autolak bestaat uit verschillende lagen. Diepe krassen beschadigen meerdere lagen. Hierdoor moet je schade in de meeste gevallen door een professionele schadehersteller hersteld worden. Een diepe kras herken je wanneer je in de kras een witte of grijze streep ziet, of zelfs een metaalkleur. Bij kleine krassen is alleen de toplaag ofwel de blanke lak aangetast. Deze laklaag beschermd de kleurlak en zorgt voor meer glans. Deze krasjes kun je zelf verwijderen door middel van verschillende methodes.

Krasverwijderaar

Krasverwijderaar is een schuurmiddel waarmee je een heel dun laagje van de lak af polijst om een kras te verwijderen. In dit middeltje zitten hele fijne korreltjes die de lak opschuren en de kras minder diep maken of zelfs helemaal doen verdwijnen. Het middel lost de autolak een beetje op waardoor dit in het krasje terechtkomt en deze zo gelijk opvult met de goede kleur. 

Lakstiften

Met een lakstift kun je kleine krassen verwijderen door ze in te kleuren. In een lakstift zit namelijk lak met dezelfde kleur als je auto. Het is daarom belangrijk om de kleurcode van de lak te weten en de juiste lakstift te vinden.

Tandpasta

Voor het verwijderen van krassen is tandpasta echt een wondermiddel. In tandpasta zit namelijk een soort schuurmiddel wat je nodig hebt om de krassen te verwijderen. Je gebruikt hiervoor een doek met een beetje water en tandpasta. Door op de kras te wrijven met de doek zorg je ervoor dat de hoekjes van de kras wat worden weggewerkt. Let wel op, dit werkt alleen op ondiepe krasjes en niet iedere tandpasta is hier geschikt voor!

Kras pen

Een kras pen kun je gebruiken voor iets diepere krassen. De pen bevat vloeistof die uithardt zodra het de pen uit komt. Je vult als het waren de krassen hiermee op. De vloeistof in de pen zorgt voor verbinding tussen de lak aan beide kanten van de kras. Het uitharden duurt ongeveer 2 dagen. Je hoeft daarna niet bang te zijn dat de kras na het wassen weer terugkomt!

Diepe krassen laten verwijderen

Heb je alles geprobeerd om je kras te verwijderen of heb je bij voorbaat al gezien dat je te maken hebt met een diepe kras? Voor het verwijderen van diepe krassen zal je echt een professionele schadehersteller in moeten schakelen. Een deel van je auto zal moeten worden overgespoten. Dit is een lastige klus en kan alleen door een specialist worden uitgevoerd.