Winterbanden versus zomerbanden

23 maart 2021

Winterbanden zijn speciaal gemaakt om te kunnen rijden in winterse omstandigheden. Zomerbanden daarentegen zijn speciaal gemaakt om te rijden in de zomer. Maar maken winterbanden ’s winters werkelijk het verschil vraag je je misschien af? Wat is nu eigenlijk echt het verschil tussen winter- en zomerbanden? En wanneer moet je deze omwisselen? Wij vertellen je hier graag meer over. 

Het verschil tussen winter- en zomerbanden

Vaak wordt gedacht dat banden voor verschillende seizoenen zijn verzonnen om extra inkomsten te creëren voor autogarages. Maar niets is minder waar! Er zijn namelijk een aantal grote verschillen tussen zomer- en winterbanden. Beide banden worden weliswaar gemaakt van rubber, maar het verschil zit in het profiel en de samenstelling van het rubber.

Bij winterbanden is het profiel een stuk grover en dieper dan dat van zomerbanden. Het speciaal ontworpen profiel moet ervoor zorgen dat de band goede grip heeft in sneeuw en modder. De profieldiepte van nieuwe winterbanden is ongeveer 9 millimeter. Het profiel van zomerbanden is minder grof en heeft een profiel wat bedoeld is om regenwater af te voeren. De profieldiepte is ongeveer 8 millimeter.

Het belangrijkste verschil zit hem in de samenstelling van het rubber. Winterbanden zijn een stuk soepeler dan zomerbanden en bieden daardoor meer grip bij lage temperaturen. Zomerbanden zijn vrij stug, wat goed is voor de levensduur en voor rijden bij hoge snelheden, maar bij temperaturen onder de 7 graden wordt het rubber van zomerbanden te stug, waardoor ze in de winter minder grip bieden. Dan is het tijd om je banden te wisselen!

Wanneer wissel je je banden?

Zoals hierboven beschreven kun je het beste op winterbanden rijden bij temperaturen onder de 7 graden. In Nederland betekent dit in de periode van november tot en met maart. Je kunt je winterbanden weer omwisselen voor zomerbanden als de temperatuur boven de 7 graden stijgt. Dit gebeurt meestal rond maart/april en dan weer tot november. Maar in Nederland weet je het nooit, hou daarom altijd goed de temperatuur in de gaten en wissel je banden niet te vroeg! Voor advies over het wisselen van je banden kun je altijd contact met ons opnemen.