Tips voor auto rijden met laagstaande zon

7 juni 2021

Eindelijk is het zo ver, we kunnen onze korte broeken en jurkjes weer uit de kast trekken. Warme temperaturen en een lekker zonnetje. Daar worden we toch allemaal gelukkig van? Tenzij deze ‘heerlijke’ zon je zicht verpest tijdens het auto rijden, dan is het allemaal wat minder prettig. Wist je dat een laagstaande zon voor 20% meer ongelukken zorgt in het verkeer? Daarom delen wij onze top 5 tips, zodat jij je niet laat verblinden tijdens het rijden!  

 

  1. Vergeet je zonnebril niet

Het is misschien wat vanzelfsprekend, maar zorgt dat je ten alle tijden een zonnebril in de auto hebt liggen. Een zonnebril met UV-bescherming of gepolariseerde glazen werken het beste. Deze beschermen je ogen namelijk tegen reflecterend licht en schitteringen op het asfalt. Nog beter kun je een bril met oranjebruine glazen aanschaffen. Deze kleur zorgt ervoor dat je meer contrast ziet, zelfs als er een felle zon op een nat wegdek schijnt.

 

  1. Schone ruiten

Zorg ervoor dat je auto ruiten schoon zijn, zowel van binnen als van buiten. Een laagstaande zon op vieze ruiten zorgt er namelijk voor dat je er nauwelijks nog doorheen kunt kijken. Ga je tanken bij een benzinepomp? Maak je ramen altijd goed schoon en zorg ervoor dat je genoeg ruitenwisservloeistof hebt, zodat je in geval van nood even kunt sproeien. Let er daarbij ook op dat je ruitenwissers niet versleten zijn, zo voorkom je vervelende strepen op je ruit. Voor het schoonmaken van de binnenkant van je ruiten adviseren wij glasreinigingsmiddel.

 

  1. Dimlichten aan

Het is verstandig om bij een laaghangende zon je dimlichten aan te zetten. Hierdoor verbetert niet alleen jouw eigen zicht, je zorgt er zo ook voor dat je medeweggebruikers jou goed kunnen zien.  

 

  1. Langere zonneklep

De standaard zonneklep die zich in je auto bevindt is vaak net niet lang genoeg bij een laaghangende zon. We adviseren je daarom ook om een verlengde zonneklep aan te schaffen. Daarnaast is het handig om een zonneschermpje met zuignappen in de auto te hebben, voor het geval de zon hinderlijk naar binnen schijnt via de zijruit of achteruit. Maar let wel op: deze zonneschermpjes mogen niet voor in de auto gehangen worden!

 

  1. Let op je snelheid

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar let op je snelheid! Zeker met een laagstaande zon is het verstandig om je snelheid aan te passen. Mocht er dan toch plotseling een andere weggebruiker te voor schijn komen, of remt er een auto voor je neus, dan heb je zelf meer tijd om te reageren.

Deel je tips met ons

Dit was onze top 5 tips voor auto rijden met een laagstaande zon. Heb jij tips die hier niet tussen staan maar die nog effectiever zijn? Laat het ons dan weten via info@fixeasy.nl