Autoschade: wel of niet claimen?

6 april 2021

Het claimen van je autoschade lijkt een vrij logische stap wanneer je schade hebt gereden. Toch is het niet altijd verstandig om autoschade bij je verzekeraar te claimen. Afhankelijk van de grootte en oorzaak van je schade kun je het beste bepalen of je de schade moet claimen of niet. In deze blog vertellen we jou meer over schadevrije jaren, de bonus-malus ladder en het wel of niet claimen van je autoschade.  

Schadevrije jaren

Heeft iemand anders schade veroorzaakt aan jouw auto? Dan wordt de schade volledig vergoedt door de verzekering van de tegenpartij. Ben je zelf verantwoordelijk voor de schade? Dan sta je voor de keuze om de schade zelf te betalen of te claimen bij de verzekering (let op: voor het claimen van deze schade dien je all-risk verzekerd te zijn). In de meeste gevallen is het aan te raden om kleinere schades aan je auto zo veel mogelijk zelf te betalen. Bij het maken van de keuze of je de autoschade wel of niet gaat claimen bekijk je het effect van het claimen van je schade op het aantal schadevrije jaren. Voor ieder jaar dat je geen autoschade hebt gereden krijg je namelijk een korting op je verzekering, deze jaren noemen we schadevrije jaren. Wanneer je autoschade claimt verlies je schadevrije jaren en hierdoor verlies je ook de opgebouwde premiekorting.

Bonus-malus ladder

Voor iedere schade die je claimt val je gemiddeld 4 tot 6 treden terug op de bonus-malus ladder. De bonus-malus ladder is een systeem wat bedacht is om “goede” chauffeurs te belonen voor schadevrij rijden. Als je terugvalt op de bonus-malus ladder heeft dit een negatief gevolg voor je no-claimkorting. Je ontvangt namelijk minder korting op je premie waardoor de kosten snel op kunnen lopen. In veel gevallen is het verliezen van de no-claimkorting op langere termijn duurder dan het zelf betalen van je autoschade. Daarbij houden verzekeraars geen rekening met de grootte van je autoschade wanneer je die claimt. Claim je een kleine kras dan zak je dus net zo veel op de bonus-malus ladder als wanneer je een volledige nieuwe voorbumper op je auto moet laten plaatsen.

Autoschade zelf betalen

Wanneer er geen tegenpartij is, je de schade zelf hebt veroorzaakt of je te maken hebt met een relatief kleine autoschade dan kun je dit in de meeste gevallen het beste zelf betalen. Wij hanteren hier de volgende vuistregel voor: niet claimen wanneer het schadebedrag minder dan €600,- is. Als het bedrag lager is dan €600,- euro, dan is het vaak op langere termijn voordeliger om de autoschade zelf te betalen. Bereken via onze schadecalculator gemakkelijk en snel jouw schadebedrag. Informeer ook bij je verzekeraar wat je in jouw geval het beste kunt doen!