Zelf vogelpoep op je auto verwijderen

12 april 2021

Vogelpoep op je auto is niet alleen vies maar kan ook lelijke lakschade achterlaten. De combinatie van vogelpoep en temperatuurschommelingen zorgt voor lelijke plekken in de lak. Het is dus belangrijk om vogelpoep in een zo vroeg mogelijk stadium van je auto te verwijderen om blijvende schade te voorkomen. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Wij geven tips!

Schade door vogelpoep

Is jouw auto slachtoffer geworden van de uitwerpselen van vogels? Vogelpoep is echt chemische troep. De uitwerpselen van vogels branden direct in je lak. Hierdoor kun je doffe plekken en zelfs lakbeschadigingen op je auto krijgen. Wanneer de temperaturen wat stijgen bijten de zuren die in vogelpoep zitten in je autolak. De warmte zorgt ervoor dat de autolak zachter wordt en uitzet, wanneer de temperatuur daalt zal de lak weer inkrimpen. Vogelpoep op je auto zorgt ervoor dat dit proces niet overal gelijkmatig verloopt. Tijdens het krimpen zal de lak zich rond de vogelpoep vormen. Deze kleine vervormingen, die met het blote oog niet zichtbaar zijn, hebben effect op de lichtreflectie van de lak waardoor een doffe plek zichtbaar wordt.  

Tips voor het verwijderen van vogelpoep

Afhankelijk van hoelang de vogelpoep al op jouw auto zit zijn er een aantal manieren om vogelpoep veilig van je auto te verwijderen. Doe dit ten alle tijden met beleid, om krassen te voorkomen. De eerste stap in het proces is om de vogelpoep nat te maken met water. Maak vervolgens een zachte doek nat, leg deze op de vogelpoep en zorg er hiermee voor dat de poep week kan worden. Zijn de uitwerpselen erg ingedroogd? Laat de doek er dan 10 minuten op liggen. Veeg vervolgens voorzichtig de vuile poep van de lak. Doe dit met beleid want er kunnen harde delen in de poep zitten die krassen kunnen veroorzaken. Probeer hard wrijven dan ook te vermijden. Lukt het niet om de vogelpoep te verwijderen? Gebruik dan een speciale spray voor het verwijderen van insecten, teer, vogelpoep en hars. Vergeet niet om na het verwijderen van de vogelpoep gebruikte doeken weg te gooien. Vogelpoep kan ziektes bevatten!

Vogelpoep schade vermijden

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Echter valt vogelpoep op je auto maar zelden te vermijden. Wel kun je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen waarmee je de kans op autoschade kan minimaliseren. Breng bijvoorbeeld eens in de twee weken een bezoekje aan een wasstraat waar ze je auto behandelen met hot wax. Deze waxlaag op je auto zorgt ervoor dat de zuren van de vogelpoep niet meteen intrekken in je lak. Parkeer jij je auto voor een langere tijd op dezelfde plek? Je kunt er dan voor kiezen om een beschermhoes aan te schaffen. Hiermee bescherm je niet alleen je auto beter tegen vogelpoep maar ook tegen vandalisme. Een echte win-win situatie!