Tips voor optimaal airco gebruik

15 juni 2021

De airconditioning is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de auto. Met de warme zomer dagen die voor ons klaar staan maken wij hier dan ook veelvuldig gebruik van. Benieuwd hoe je het beste effect bereikt? Wij geven tips voor optimaal airco gebruik tijdens hitte!

Zet de airco niet te koud

Wanneer het buiten 30 graden is, wil je natuurlijk het liefst een ijskoude auto instappen. Maar wist je dat het verschil tussen buiten- en binnenlucht meest wenselijk niet meer dan 8 graden celsius mag zijn? Mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen zelfs flauwvallen als de overgang tussen warm en koud te groot is. Dit is ontzettend gevaarlijk. Richt je airco blowers ook niet direct op je lichaam. Hier kun je namelijk spierklachten van krijgen, zoals een stijve nek. De optimale temperatuur van je auto airco is 5 graden verschil met de buitentemperatuur.

Laat de airco jaarlijks reinigen

De airco in je auto is door de werking en condensvorming in het systeem een ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Dit wordt nog eens versterkt doordat de airco een gesloten en donkere ruimte is. De kans dat de koele lucht die het systeem de auto inblaast dan ook vervuild is met micro-organismen is groot.

De lucht die vervuild uit de airco komt, adem jij vervolgens in. Wanneer de airco ernstig is vervuild kan dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk hierbij aan de volgende veelvoorkomende klachten: verkoudheid, geïrriteerde luchtwegen, keelpijn, een grieperig gevoel en benauwdheid.

Vervuiling van de airco kun je niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het niet tot vervelende klachten leidt. Wij raden je aan om één keer per jaar je airco te laten reinigen om verzekerd te zijn van schone en frisse lucht in de auto.

Gebruik de airco ook in de winter

Het gebruiken van de airco tijdens de zomer is voor iedereen vanzelfsprekend, maar het gebruiken van de airco het gehele jaar door gebeurt nog weinig. Veel automobilisten zetten in de winter de airco in de auto af en rijden alleen met de verwarming aan. Een groot deel van het ventilatiesysteem is door het uitzetten van de airco in de auto niet meer actief. Door het vochtige, natte weer in de winter ontstaat veel vochtvorming in het systeem. Dit is voor schimmels en bacteriën de ideale voedingsbodem.

Als je het airco systeem een langere periode niet gebruikt, dan spoelt dit vuil ook niet weg. Door de airco het hele jaar door te gebruiken zorg je ervoor dat de vervuiling minder snel wordt opgebouwd en voorkom je dat je de prijs betaalt wanneer je de airco ’s zomers een keer na lange tijd aanzet en het stinkt.

Je kunt je airco ook goed gebruiken als het buiten koud en nat is. Dit is niet alleen goed voor de conditie van het systeem, maar ook om de auto van binnen te drogen en beslagen ramen tegen te gaan. Het systeem onttrekt namelijk vocht uit de lucht.