Tips om de kans op parkeerschade te verkleinen

16 maart 2021

Wist je dat ruim vier op de tien autoschades parkeerschades zijn? Heb je niet goed gekeken bij het wegrijden, te strak in gedraaid met inparkeren of heeft iemand schade gemaakt aan jouw geparkeerde auto? Parkeerschade gebeurt sneller dan je lief is. Onderzoek wijst uit dat de schuld vaak ook nog eens bij jezelf ligt. In de meeste gevallen is het voordeliger om parkeerschade zelf te betalen, zodat je een deuk in je no-claim voorkomt.

Tips om parkeerschade te voorkomen

Schade voorkomen is natuurlijk altijd fijner dan herstellen. Parkeerschade kan helaas nooit helemaal voorkomen worden, maar het verkleinen van de kans op parkeerschade is al een goed begin. Maar waar moet je nu op letten om het risico voor jouw auto te beperken?

  1. Parkeer achteruit in

Door achteruit in te parkeren heb je bij het wegrijden beter zicht, en hiermee verklein je de kans op parkeerschade. Daarnaast is het ook veiliger voor de doorstroming in het geval van calamiteiten. 

  1. Maak het jezelf niet te moeilijk

Waarom zou je moeite doen om tussen twee geparkeerde auto’s te parkeren of in een krap plekje naast een muur terwijl er verderop een veel ruimere plek vrij is? Zo kan je gelijk even oefenen met achteruit inparkeren. 

  1. Focus 100%

Wie kent het niet: stap je na een drukke werkdag de auto in, bedenk je nog even welke collega je nog een mail moet sturen. Dit zijn de momenten dat de meeste parkeerschades ontstaan, je focus ligt namelijk niet 100% bij het uitvoeren van de bijzondere verrichting. Je ziet een paaltje of stoepje zo gemakkelijk over het hoofd.

  1. Neem rustig de tijd om te parkeren

Bij het parkeren van je auto is ‘even snel’ vaak niet de oplossing, maar eerder de oorzaak van parkeerschade. Wil je parkeren op een drukke parkeerplaats of parkeergarage? Houd je hoofd koel en focus je op de parkeerplaats en op de overige auto’s. You got this!

  1. Parkeer je auto niet op een hoek

De kans dat een andere automobilist schade aan je auto rijdt is vele malen groter wanneer je auto op een hoek geparkeerd staat.  Klap ook altijd je spiegels in als dit mogelijk is. Hoe minder uitstekende delen, hoe kleiner de kans dat ze geraakt worden!