De levensduur van je banden verlengen

20 april 2021

5 tips om de levensduur van je autobanden te verlengen 

Je autobanden krijgen in de loop der jaren veel te verduren. Het liefste wil je natuurlijk dat ze zo lang mogelijk meegaan en dat ze te allen tijde veilig zijn, op welk oppervlak je ook rijdt. Als het profiel van je banden slijt, vermindert je grip op de weg. Het is daarom van belang dat je je banden op tijd vervangt. Ben je benieuwd hoeveel jaar autobanden meegaan? Welke factoren invloed hebben op de levensduur en door middel van welke tips je de levensduur van je banden kan verlengen? Lees dan snel verder!

Hoeveel jaar gaan autobanden mee?

Hoeveel jaar een autoband precies meegaat is lastig te zeggen. Door het rijden met de auto zullen de autobanden op den duur slijten en aan vervanging toe zijn. Wanneer dit het moment is, is afhankelijk van de hoeveelheid rijden maar ook van het rijgedrag van de bestuurder en het onderhoud aan de banden. Je hebt het dus deels in eigen hand!  

Rijgedrag en slijtage

Het rijgedrag van de bestuurder is een van de belangrijkste factoren die de levensduur van de banden beïnvloed. Het gaat hier niet alleen om hoe de bestuurder rijdt, maar ook waar en wanneer er wordt gereden. Ben jij een sportieve rijder? Dan zullen jouw banden sneller slijten dan de banden van iemand die rustig rijdt. Rem je veel? Ook dan slijten je banden sneller. Laat je auto daarom voordat je remt, eerst even uit rollen. Het wegdek waar je op rijdt kan er ook voor zorgen dat je banden sneller slijten. Autobanden die goed worden onderhouden gaan langer mee, daarom geven we je wat tips.

5 tips zodat je autobanden langer meegaan

  1. Let op je snelheid

Op je snelheid letten is natuurlijk altijd een goed idee, maar door je te houden aan de aanbevolen snelheid levert dit ook extra voordelen op voor je banden.

  1. Check regelmatig je bandenspanning

Door een keer per maand je bandenspanning te controleren, voorkom je dat je met zwakke banden de weg op gaat. Door te lang op zwakke banden te rijden kan dit zorgen voor schade aan de banden.

  1. Maak gebruik van seizoensbanden

Zorg ervoor dat je op de goede banden rijdt voor het seizoen. Heb je geen zin om 2 keer per jaar je banden te verwisselen? Kies dan voor all-weather banden.

  1. Ga voor kwaliteit

Kwalitatief goede banden gaan automatisch langer mee. De kwaliteit heeft ook invloed op de veiligheid van je banden.

  1. Let op je rijgedrag

Door vaak hard te remmen en snel op te trekken slijten je banden sneller. Rij daarom rustig en laat je auto uitrollen voordat je op de rem trapt. Hiermee kun je onnodige slijtage voorkomen.