Bumper challenge: kan ik mijn bumper zelf spuiten of repareren?

1 maart 2021

Wij krijgen vaak de vraag van mensen of ze zelf hun bumper kunnen spuiten. Hierbij speciaal voor jullie een artikel over hoe je thuis schade aan je bumper kan repareren en herstellen. De kans is natuurlijk klein dat dit net zo mooi wordt als dat je het bij een gerenommeerd schadebedrijf laat herstellen. Maar voor de creatieve onder ons die niet weglopen voor een uitdaging hebben we hierbij een mooie #bumperchallenge. Volg het stappenplan en doe mee!

Je hebt verschillende soorten schades die je kan hebben aan de bumper van een auto. Zo kan er een scheur in het kunststof van de bumper zitten, kan de autobumper lakschade hebben door krassen of kan er een gat in de bumper zitten. Voor alle drie de schades heb je speciale producten nodig om de kunststof bumper te repareren. De drie meest voorkomende schades die een autobumper kan hebben zijn:

 • Krassen in de kunststof bumper
 • Scheur in de bumper
 • Gat in de kunststof bumper

Voordat je gaat beginnen moet je natuurlijk wel de juiste producten in huis halen. Afhankelijk van het type autoschade die de bumper heeft gebruik je speciale reparatieproducten om een scheur, gat of lakschade in de bumper te herstellen. 

Wat heb je nodig?
Om een kunststof bumper te repareren heb je producten nodig die je helpen bij het herstellen van de plastic bumper. Voordat je begint met het herstellen van schade aan de kunststof bumper, dien je vast te stellen wat voor een schade de autobumper heeft. Is er sprake van enkel lakschade, zit er een scheur in de bumper of zelfs een gat? Producten die veel gebruikt worden bij het repareren van een kunststof bumper zijn:

 1. 2K Plamuur, die makkelijk is aan te brengen en schuren (wordt ook wel bumperplamuur genoemd)
 2. Schuurpapier, om de kunststof bumper op te schuren
 3. Autolak op kleurcode of -naam, om de bumper in de originele kleur lak te spuiten
 4. Blanke lak, om de autolak te beschermen
 5. Primer, die dient als hechtlaag voor de autolak
 6. Ontvetter, om de bumper te schoon te maken
 7. Spuitmasker, om je ademhaling te beschermen tijdens het spuiten van lak
 8. Overall, om je kleding te beschermen
 9. Nitrile handschoenen, om je handen te beschermen tijdens de reparatie aan de bumper

Stappenplan om kunststof bumper te repareren
Dit stappenplan helpt je bij het zelf repareren van een kunststof bumper. Door stap voor stap onderstaande punten te gebruiken, ben je in staat om op de juiste manier zelf schade aan de kunststof bumper te herstellen.

 1. Stel vast wat voor een schade de bumper heeft.
 2. Start met het reinigen en vetvrij maken van de bumper d.m.v. een krachtige ontvetter.
 3. In geval van een scheur of gat kan er versterkingsfolie met hars gebruikt worden om de plastic bumper weer te versterken.
 4. Gebruik een speciale bumperplamuur om een scheur, gat of deuk te herstellen tot zijn originele vorm.
 5. Na het aanbrengen van de 2K plamuur op de autobumper, kan de bumper en plamuur glad geschuurd worden.
 6. Spuit een kunststof primer om de bumper in de grondverf te zetten.
 7. Gebruik een autolak spuitbus om de bumper weer in de originele kleur van de auto te spuiten.
 8. Spuit de kleurlak af met een 2K blanke lak om de gespoten autolak glans te geven en beschermen tegen invloeden van buitenaf.
 9. Draag tijdens het repareren van de plastic bumper altijd persoonlijke beschermingsmiddelen.

Veel succes bij het repareren van je bumper! We zijn natuurlijk heel benieuwd naar jouw eindresultaat. Post het eindresultaat op Facebook of Instagram en tag ons in de foto en win een het herstel van 1 deukje gratis.