Autoschade zonder dader

26 april 2021

Autoschade is nooit leuk. Maar heeft iemand schade veroorzaakt aan je auto, zonder zich bekend te maken? Dan baal je nog eens extra. Je kunt hierdoor de rekening van je autoschade niet neerleggen bij de dader. Het kan zijn dat iemand het niet door heeft gehad en gewoon is weggereden. Of diegene is überhaupt niet verzekerd en rijdt illegaal rond. Balen natuurlijk als jij daardoor schade hebt. Benieuwd wat je moet doen als je autoschade hebt zonder dader? Je leest hier meer over in onze blog.   

Dader onbekend of onverzekerd

Ben je all-risk verzekerd, dan wordt de schade waarschijnlijk door je eigen verzekering vergoed. Afhankelijk van de polisvoorwaarden en je dekking kan het zijn dat je een deel van de schade zelf moet betalen, namelijk je eigen risico. De hoogte van je eigen risico verschilt per verzekeraar.

Als de dader onbekend of onverzekerd is kun je met je autoschade terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Wil je de autoschade verhalen op het Waarborgfonds dan moet er sprake zijn van één van onderstaande voorwaarden:

  • De dader is doorgereden naar een aanrijding en je kunt zijn/haar identiteit niet achterhalen
  • De dader is bekend maar niet verzekerd
  • De dader reed in een gestolen auto en was hiervan op de hoogte
  • De verzekeraar van de dader is failliet gegaan
  • De dader heeft een vrijstelling om niet verzekerd te zijn vanwege principiële bezwaren, maar jullie komen er samen niet uit

Bij autoschade waarbij de dader onbekend is hanteert het Waarborgfonds Motorverkeer een eigen risico van €250,- euro. Is het schadebedrag lager dan dit bedrag? Dan kun je geen aanspraak maken op een vergoeding. Bij schade door een onverzekerde dader geldt geen eigen risico. Is er sprake van vandalisme aan je auto? Dan kun je helaas geen beroep doen op het Waarborgfonds.  

Stappenplan voor het verhalen van schade zonder dader

Wil je graag weten of het zin heeft om beroep te doen op het Waarborgfonds Motorverkeer? Bekijk dan onderstaande checklist. 

  • Je moet aan kunnen tonen dat je er alles aan hebt gedaan om de dader te achterhalen
  • Je moet binnen 14 dagen aangifte doen bij de politie
  • Je hebt minimaal 2 getuigen die kunnen verklaren dat ze jouw auto eerst zonder, en daarna met schade hebben gezien
  • Heb je een casco- of rechtsbijstandsverzekering? Dien je schade in bij je verzekeraar. Zij zullen de schade voor je claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, mits het aan de voorwaarden voldoet

Gevolgen voor je premie

Als je claim wordt goedgekeurd door het Waarborgfonds, heeft dit geen gevolgen voor je premie en schadevrije jaren. Wordt je claim afgewezen? Dan kun je deze declareren bij je verzekering als je all-risk verzekerd bent. In dit geval gaat dit wel ten koste van je schadevrije jaren. Hierdoor verlies je je no-claim korting en gaat je premie omhoog. Tot één jaar na de claim kun je nog besluiten om de kosten zelf te betalen. Denk hier dus goed over na!